Maatman adviseert ècht onafhankelijk!

In de wereldmarkt voor leghennen zijn slechts enkele grote fokkerij-organisaties actief, uit Nederland en Duitsland. Deze verdelen de levering van leghennen in de gehele wereld, waarbij ze van meerdere foklijnen gebruik maken en bekende merknamen gebruiken.

De leghennen die in Europa worden opgezet vinden hun oorsprong in twee fokkerijorganisaties die in de pluimveekolom hebben geïnvesteerd. Afhankelijk van de distributiestructuur in een markt leveren ze de moederdieren voor broederijen die -meestal- onderdeel uitmaken van het concern. Daarom zijn rasadviezen van de meeste broederijen/opfokorganisaties niet meer onafhankelijk van kleur: vanuit de eigen benutting van broedeieren wordt een ‘eigen’ product geadviseerd. In Nederland zijn al onze collega’s zo aan merknamen verbonden en leveren ze exclusief.

Pluimveebedrijf Maatman B.V. daarentegen heeft daarentegen nadrukkelijk een onafhankelijke positie in de markt. We hebben altijd op het standpunt gestaan dat een onafhankelijk advies het allerbelangrijkst is omdat de performance van rassen in tijd kan fluctueren en wij telkens weer het beste ras willen adviseren voor onze klanten.

Wij verkopen u graag de hen die past bij uw bedrijf en bij uw wensen. Daarom blijven wij ras-onafhankelijk werken.

De Europese markt voor leghennen biedt ons de mogelijkheid om de volgende rassen voor u in opfok te plaatsen: Door een slim maar uiterst professioneel netwerk halen we al onze kuikens uit gecertificeerde internationale merkbroederijen; zij leveren ons een maatwerkproduct. Het betreft hier producten van de volgende internationale fokkerijbedrijven:

  1. producten van de Erich Wesjohan Group, de EW Group: met LSL, LB, maar ook Hyline en H&N in de markt een serieus speler.
  2. producten van Hendrix Genetics: de HG group is vooral bekend van Dekalb Wit, maar zet ook Isabrown en Bovansbrown in de markt. Met name door de enorm sterke positie van DKW
  3. producten van Novogen Layers, zijn inmiddels onderdeel van de EW Group en worden in hun keten gedistribueerd. Novogen heeft slechts een klein aandeel in de markt.

We houden voor onszelf en voor uw belang nadrukkelijk de statistiek bij van welk ras wij het meest in opfok hebben gezet de afgelopen periode. Vanuit deze ervaring, uit de ervaring die onze klanten hebben en uit de ontwikkelingen in markt en kolom adviseren we u goed over de raskeuze.

Zonder enige twijfel is het op dit moment de Dekalb Wit die we prefereren en zullen adviseren. De kip is gewoon het sterkst in de markt van dit moment. Het aandeel van de witte kippen in de markt neemt toe. Dit wil niet zeggen dat de bruine hen is verdwenen; die fokken we ook graag op. Tot nu toe is dat vooral kiezen voor de H&N Brown Nick vanwege de prachtige eieren die tot op hoge leeftijd sorteerbaar zijn.