OKT Zonder Kuiken Doden nieuwe standaard?

Hennen op basis OKT of ZKD, kortom, wat te doen met de haantjes?

De term OKT [Duits: ohne Kükentöten] hoor je steeds meer. De oorzaak ligt in aanpassen van de wet in Duitsland waardoor dit jaar in de broederij de haantjes niet meer mogen worden gedood; broederijen in Duitsland laten haantjes in leven om te worden opgevangen op opfokbedrijven met als doel er op 13 of 14 weken een haantje aan de slachterij te leveren.

Eerder al hebben de Duitse supers zich achter het idee geschaard waardoor al in de zomer van 2020 de eerste vraag kwam naar leghennen die OKT opgefokt waren. Met name REWE en Aldi liepen voorop om nieuwe technieken in te zetten die op basis van een snelle test al in het broedei het geslacht kunnen vaststellen. Daarnaast kwam een stroom haankuikens op gang die vooral in het buitenland wordt opgefokt.

In Nederland vindt de Tweede Kamer dat er een einde moet komen aan het doden van pas geboren haantjes. Jaarlijks komt dat in Nederland neer op ruim 40 miljoen haantjes. Deze haantjes hebben geen economische waarde voor de pluimveehouderij, ze leggen immers geen eieren. Deze wereldwijde werkwijze stelt de samenleving voor een ethisch probleem.

De invoering in Nederland zal over enkele jaren een feit zijn verwachten wij.

Partner broederijen van Maatman investeren zowel in machines die al in een vroeg stadium het verschil tussen hennen en hanen kunnen aantonen, maar hebben inmiddels ook georganiseerd dat haankuikens kunnen worden opgefokt. Wij helpen u met alle aangeboden systemen om passend bij uw afzet te komen tot de juiste keuze.

Uw volgende hen kan dus bij ons OKT worden geleverd. Wel vinden we het belangrijk dat u uw afzet heeft vastgelegd. De praktijk leert dat OKT een investering vraagt die tussen € 3,50 en +/- € 4,00 ligt, al naar gelang de keuze. Achter de keuze voor het systeem [kiezen voor in-ovo geslachtsbepaling of hanen mesten] liggen risico’s en kosten die niet zelden bij de pluimveehouder terecht komen. 

Stem dus daarom tijdig met uw eierhandelaar af aan welke eisen uw jonge hennen moeten voldoen. Ook hier is planning van het grootste belang: machines voor in-ovo technieken hebben een beperkte capaciteit en timing sluit vaak niet aan bij opzetdatums op opfokbedrijven etc. Zorg ook dat u financieel gedekt bent in het OKT traject.

Natuurlijk helpen we u daar graag bij.