Voerprijzen grootste bepaler van uw voerwinst

Voerprijzen, stabiel en licht zakkend

De meeste gesprekken die ik voer op dit moment gaan over de eiermarkt; de prijzen zijn al een geruime periode goed geweest en de absolute piek lijkt nu voorbij. Toch blijven ze nog van een mooi niveau. Toch is ook bij een goede eierprijs de voederprijs van enorm belang. We zijn in een ‘dik’ jaar gewend geraakt aan prijzen die boven de 40 euro waren gestegen. De laatste maanden noteren ze iets vriendelijker.

Hoe gaat dat de komende maanden?

We hebben het gevoel dat de voederfabrikanten goed hebben leren omgaan met de nieuwe situatie. Prijzen zijn sterk gestegen en gaan nu maar mondjesmaat naar beneden. Dat zou vlotter mogen. Er is ruimte om te gaan zakken. In de markt hoor je voorzichtig weer aanbiedingen voorkoop die al onder de 35 euro liggen, afhankelijk van de periode.

Hieronder de meest recente rekensom van onszelf. Het beeld steunt ons gevoel dat prijzen voor vaste prijzen naar aantrekkelijker niveaus gaat. Eén jaar in voren kopen voor -door ons berekende- € 31,53 voor GMO voeders heb ik nog niet echt gehoord, maar lijkt haalbaar volgens de getallen.

De oude grafiek van eind februari hebben we [eronder] laten staan om het verschil te duiden. Een behoorlijk verschil; de LEI is inmiddels bijna 3 euro gezakt.

Deze pagina en de tabel, worden regelmatig voorzien van een update!