Voerprijzen grootste bepaler van uw voerwinst

Voerprijzen blijven verder stijgen?

Een ouderwetse vuistregel zegt dat ’tarweprijs + 5 euro = voerprijs’. Dat lijkt er aardig op; sinds september vorig jaar hebben we telkens gezien dat de termijnprijzen van voergrondstoffen stijgen. Eerst stegen ze vooral dit voorjaar maar inmiddels hebben we gezien dat de termijnen die 3 of 6 maanden verder weg liggen ook flink zijn gestegen. De normaal lagere prijzen voor de nieuwe oogst zijn flink hoger dan in de zomer van het vorig jaar. De dagprijzen zien we terug in de LEI die inmiddels voor de eerste fase € 34,15 noteert [non GMO dus]. Voerfabrieken klagen dat de non GMO grondstoffen ontzetten in prijs zijn gestegen als gevolg van een slechte beschikbaarheid. Check dus of uw eieren wellicht met gewoon GMO voer geproduceerd kunnen worden; als het scharreleieren zijn dan is het bijna altijd VLOG/non GMO voor de Duitse markt; omdat die eierprijzen het laagst zijn, is het betalen van een dikke voerprijs niet lonend. Meer leegstand zal wellicht de scharrelprijs wat opdrijven. Maak een voerwinstberekening en handel op basis van de uitkomst.

In gesprek met enkele voederleveranciers deze week maken we ons zorgen over de periode na juli 2022. Gaat de dan nieuwe oogst voldoende groot zijn om de prijzen te laten zakken. Wordt er straks meer tarwe gezaaid of gaat duur kunstmest dit tegenhouden? Moeilijk dus. Bedenk dat de dure voerprijzen al impact hebben op kuikenprijzen, prijzen van opfok etc.; de kosten in de kolom stijgen nadrukkelijk en de markt die het moet gaan betalen laat het nu -januari 2022- behoorlijk afweten.

Als Maatman blijven we de 17-weekse hen aanbieden inclusief voerkosten, dus geen verrassingen achteraf, maar het onderdeel voeder in de hennenprijs is fors gestegen. Voor biologische hennen wijken we daar nu van af omdat er geen opfokvoer bio in voorkoop kan worden gekocht.

De tabel ziet er nu zo uit: [en ter vergelijking de tabel van 16-8 jl er onder laten staan]

 

 

In vergelijking met augustus rekenen we nu dus ruim € 2.50  op de gemiddelde termijnprijzen.

Hierbij wel uitdrukkelijk vermeld dat voerfabrieken klagen over de beschikbaarheid van non GMO grondstoffen. Het lijkt dat toeslagen non GMO stijgen, maar check dat vooral met uw leverancier.

Deze pagina en de tabel, worden regelmatig voorzien van een update!