Voerprijzen grootste bepaler van uw voerwinst

Voerprijzen, stabiel en licht zakkend

De meeste gesprekken die ik voer op dit moment gaan over de eiermarkt; de prijzen zijn al een geruime periode goed geweest en de absolute piek lijkt nu voorbij. Toch blijven ze nog van een mooi niveau. Toch is ook bij een goede eierprijs de voederprijs van enorm belang. We zijn in een ‘dik’ jaar gewend geraakt aan prijzen die boven de 40 euro waren gestegen. De laatste maanden noteren ze al veel vriendelijker en nu lijkt zelfs de ondergrens van 30 euro in zicht, of zijn we hier iets te optimistisch?

Hoe gaat dat de komende maanden?

We hebben de indruk dat er meer dn genoeg voorraad is van de verschillende grondstoffen. Afhankelijk van het jaargetijde is het storm, droogte of overdreven regenval dat oogsten die a.s. zijn beïnvloedt en dus de prijs. We hebben het gevoel dat de voederfabrikanten goed hebben leren omgaan met de nieuwe situatie.

Hieronder de meest recente rekensom van onszelf. Het beeld steunt ons gevoel dat prijzen voor vaste prijzen naar aantrekkelijker niveaus gaat. Eén jaar in voren kopen voor -door ons berekende- € 31,53 voor GMO voeders heb ik nog niet echt gehoord, maar lijkt haalbaar volgens de getallen.

De oude grafiek van eind februari hebben we [eronder] laten staan om het verschil te duiden. Een behoorlijk verschil; de LEI is immers sinds januari al 8 euro gezakt en de LEI september prijs is op moment van schijven nog niet bekend.

Deze pagina en de tabel, worden regelmatig voorzien van een update!