Voerprijzen grootste bepaler van uw voerwinst

Ontwikkelingen voerprijs!

Het is van alle dag: voerprijzen beïnvloeden uw resultaat het meest, naast uiteraard de eierprijzen. Vaak wordt geknokt om een goed contract te realiseren in de verkoop van eieren, maar bewaakt u ook uw kostprijs?

Voerprijzen

Bij Maatman weten we net als u, dat de kostprijs voor 70% wordt bepaald door de kostprijs van het voer. Dus wat er per dag aan voer in gaat tegen de 100 kg prijs, bepaalt heel sterk de bruto voerwinst.

Daarom houden we dat heel goed in de gaten. Hieronder ziet u een overzicht -met datum- en de door ons uitgerekende gemiddelde voerprijs per kwartaal, en een gemiddelde daarvan. Ook berekenen we -aanname € 0,75 plus- de gemiddelde afwijking van de non-GMO varianten zijn. De LEI wordt inmiddels als non-GMO gepubliceerd.

Voederprijzen zijn dus ten opzichte van de maanden september/oktober een stuk gestegen; toen was een voorkoop voor een jaar  nog rond € 23,35 [GMO] vast te leggen terwijl dat nu al weer zo’n 50 eurocent hoger ligt. Voerprijs alleen is niet bepalend natuurlijk; het is belangrijk dat u met het aangekochte voeder ook rond de norm-opname kunt produceren, immers een voeropname van 125 gram voor een witte kip ligt zo’n 7% boven een norm van 117 gram. Als dat voer 24 euro kostte, dan zorgt die voeropname voor +7% = € 25,70.

Deze pagina en de tabel, worden regelmatig voorzien van een update!