Voerprijzen grootste bepaler van uw voerwinst

Grondstofprijzen pluimveevoeders door het dak

Na een lange periode van lage voerprijzen voor de termijnen is sinds september de grondstofmarkt enorm gestegen; sinds die tijd lijkt het hoge niveau ook nauwelijks te zakken en blijven prijzen op een hoog niveau. Telkens worden verwachtingen weer naar boven bijgesteld. Over de oorzaken wordt flink gespeculeerd. Het is wel belangrijk of de voerindustrie dit heeft zien aankomen. Als dat zo is mag je er van uitgaan dat een deel van de portefeuille op tijd is ingedekt en dan kan de voerprijs nog een beetje op een gewenst niveau blijven. Als uitsluitend wordt gerekend met vervangingswaarde en dus met de dagprijzen op termijnmarkten, dan wordt het lastig.

We zijn gewend geraakt aan voerprijzen legmeel 1 rond 24 euro GMO en ergens rond € 24,50 voor non GMO. Die prijzen lijken nu ver weg. Ook zien we de LEI voeders vlot meestijgen.

De rekensom voor de komende periode tot eind 2021 geeft in ons model een prijs GMO aan van € 28.50 voor GMO en zo’n € 29,25 voor de non GMO versie. Dit is bijna 5 euro meer dan een half jaar geleden.

Voerprijzen

Hier de tabel voor 19 februari 2021:

voederprijsmodel sloot Maatman

Deze pagina en de tabel, worden regelmatig voorzien van een update!